Uzsākts projekts Proti un Dari 2.0

Ogres novadā no 2024. gada jūlija ar lielu aizrautību tiek realizēts Eiropas Sociālā Fonda Plus finansētais projekts  “PROTI un DARI 2.0”, kura ietvaros tiek sniegts individuāls atbalsts jauniešiem vecumā no 15 līdz 29 gadiem (ieskaitot), kuri nestrādā, nemācās un nav reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Projekta mērķis ir attīstīt mērķa grupas jauniešu prasmes un veicināt viņu iesaisti mācību pasākumos un izglītības ieguvē, t.sk. aroda apguvē pie amata meistara, nodarbinātībā vai NVA īstenotajos pasākumos, kā arī nevalstisko organizāciju vai jauniešu centru darbībā. 2024. gada jūlijā dalību projektā uzsāka 14 jaunieši no Ogres, Ogresgala, Suntažiem, Taurupes, Mazozoliem un Rīgas. Līdz šī gada beigām projektā plānots iesaistīt 40 jauniešus.

Projekts “PROTI un DARI 2.0” ir turpinājums Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras iepriekš īstenotajam projektam “PROTI un DARI!”, kas Ogres novadā tika īstenots no 2016. gada līdz 2023. gadam. Iepriekš Ogres novada pašvaldības projekta komanda iesaistīja vairāk nekā 300 jauniešu.

Mērķa grupas jaunietim paredzētais atbalsts

Sadarbībā ar katru jaunieti, apzinot viņa prasmes un intereses, tiek izstrādāta un īstenota jaunieša individuāla iesaistes programma – līdz 9 mēnešiem ilgā laika periodā, nodrošinot tajā paredzētos pasākumus, kas var ietvert šādas aktivitātes:

  • Regulārs, individuāls mentora atbalsts jaunietim;
  • Neformālās un ikdienas mācīšanās;
  • Speciālistu konsultācijas;
  • Dalība pasākumos (nometnes, semināri, sporta aktivitātes, kultūras pasākumi);
  • Brīvprātīgais darbs;
  • Iesaiste nevalstisko organizāciju un jauniešu centru aktivitātēs, pasākumos un projektos;
  • Profesijas specifikas iepazīšana, tai skaitā vizītes uzņēmumos, lai izvēlētos iegūt profesionālo kvalifikāciju vai apgūt arodu pie amata meistara;
  • Iesaiste vietējās sabiedriskajās aktivitātēs;
  • Specifiski pasākumi mērķa grupas jauniešiem ar invaliditāti (piemēram, surdotulka pakalpojumi, asistenta pakalpojumi, specializētā transporta pakalpojumi);
  • Pasākumi horizontālā principa „Vienlīdzība, iekļaušana, nediskriminācija un pamattiesību ievērošana” darbību īstenošanai (tai skaitā pandusu noma, indukcijas cilpu noma, jomas ekspertu konsultācijas, zīmju valodas tulku un vieglās valodas tulkošanas pakalpojumi, subtitrēšanas un reāllaika) transkripcijas pakalpojumi.

Pēc individuālās pasākumu programmas beigām, uzsākot nodarbinātību vai formālās izglītības apguvi, mērķa grupas jaunietim var tikt nodrošināts pēcprogrammas mentorings, tādējādi veicinot jaunieša adaptāciju izglītības iestādē vai darba vietā.

Ogres novada Izglītības pārvaldei ir liels gandarījums par projekta rezultātiem un projektā iesaistīto komandu, kurā darbojas jomas profesionāļi ar lielu darba pieredzi un zināšanām no pirmā projekta “Proti un Dari!”. Ogres novadā projekta uzraudzība tiek uzticēta Ogres novada Izglītības pārvaldes izglītības projektu koordinatorei Annai Ločmelei, savukārt projekta programmas vadītājas ir Gunita Bogdanova, Ramona Leitāne, Ilona Reinholde, Zaiga Matvejāne, kuras cieši sadarbojas ar savas komandas mentoriem ikdienā, lai sekmētu katra jaunieša iespējas realizēties darba vidē vai iegūt izglītību. Mūsu projekta programmas vadītājas vienlaicīgi var strādāt arī kā jauniešu mentores. Projektā mentoringa pakalpojumus sniedz arī mentori – Ilze Konovalova, Gita Beļinska, Laura Krūmiņa un Andrejs Cviguns. Priecājamies par mūsu komandas izcilajiem rezultātiem projektā “PROTI un DARI!” un novēlam tikpat un augstāku virsotņu sasniegšanu jaunajā projektā “PROTI un DARI 2.0”, kas Ogres novadā tiks īstenots līdz 2027. gada 31. decembrim.

Bildē no kreisās puses: Anna Ločmele, Laura Krūmiņa, Ramona Leitāne, Andrejs Cviguns, Gunita Bogdanova, Ilona Reinholde, Gita Beļinska, Zaiga Matvejāne. Foto: Elīna Mažeika

Kopējais pieejamais finansējums 5 495 518 EUR, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) finansējums ir 4 671 190 EUR apmērā, valsts budžeta finansējums ir 824 328 euro apmērā. Ogres novada pašvaldībai piešķirtais finansējumu EUR 127235,03 par 59 jauniešu mentorēšanu.

Projekts “PROTI un DARI 2.0” Nr.4.2.3.4/1/2024/I/001 tiek finansēts no Eiropas Sociālā fonda Plus līdzekļiem. To īsteno Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra sadarbībā ar valstspilsētu vai novadu pašvaldībām. Ogres novadā projekta darbību koordinē Ogres novada Izglītības pārvalde.

Iepriekšējais Ogres novada karjeras pedagogu darba seminārs Ogres Kalna pamatskolā