Pozitīva mācīšanās pieredze pirmsskolā

Katra Ogres novada pirmsskolas izglītības iestāde meklē savu ceļu, lai veidotu pozitīvu mācīšanās pieredzi ikdienā katram bērnam. Bērni ar prieku dodas uz dārziņu, mācās atpazīt un vadīt savas emocijas un rīcību, veidot cieņpilnas attiecības ar citiem, ja viņi piedzīvo šādas attiecības ikdienā pirmsskolā gan ar saviem skolotājiem, gan vienaudžiem. Mēs, pieaugušie, sniedzam bērniem mērķtiecīgu atbalstu šīs prasmes attīstīt.

Lai palīdzētu bērniem atpazīt labo un ļauno attiecībās ar citiem, savā pieredzē dalījās Lielvārdes PII “Pūt vējiņi” pirmsskolas skolotāja Guna Krasovska, par to, kā viņa kļuva par Džimbas aģentu: “Kad atsaucos Lielvārdes PII “Pūt vējiņi” vadītājas aicinājumam kļūt par Džimbas aģentu, vēl īsti nezināju, ko tas nozīmē un kas man tieši būs jādara. Kolēģi iedrošināja, ka būšot forši un bērniem šī programma patīkot. Drosmi iedeva arī tas, ka gan vadītāja, gan kolēģe ir bijušas Džimbas aģenti un gatavas palīdzēt ar padomu. Četru dienu garumā martā Rīgā, “Centrā Dardedze”, notika aģentu apmācības. Uz tām bija ieradušies gan pedagogi, gan vadītāju vietnieki, gan vadītāji no dažādām Latvijas pilsētām. Džimbas drosības programmas idejas autore un īstenotāja Ilze Znotiņa iepazīstināja ar Centru Dardedze un programmu, kā arī ar mūsu jauno draugu Džimbu. Klausījāmies, skatījāmies un pašas vadījām pirmās nodarbības. Jaunām zināšanām piepildītas, nemanījām, cik ātri paskrējušas mācību dienas.

Atgriežoties darba vidē, biju nepacietīga uzsākt Džimbas drošības programmas 11 nodarbības par bērnu drošību saskarsmē ar citiem cilvēkiem. Sākām 10. aprīlī divās sešgadnieku grupās. Satraukums bija gan man, gan bērniem. Viņi klausījās, iesaistījās, atbildēja uz jautājumiem un stāstīja situācijas no savas pieredzes. Ar nepacietību gaidīja Džimbas ziņas, kurās pats Džimba bērniem stāstīja aktuālāko par konkrēto nodarbību.

Mazais Džimba gaida jaunus draugus
Mazais Džimba gaida jaunus draugus

Esmu pārliecināta, ka bērni pratīs pielietot apgūtās zināšanas ikdienā un spēs rast risinājumu dažādās situācijās, būs drosmīgi pateikt: “Nedari man tā, man tas nepatīk!” un nenobīties, kā arī palīdzēt citiem.

Gatavojoties jaunajam mācību gadam, pārskatu materiālus, sakārtoju savam palīgam  mazajam Džimbam matus, un esam gatavi doties pie nākamajiem sešgadniekiem apgūt drošas attiecības ar cilvēkiem!”

Ogres novadā  13 pirmsskolas izglītības iestādēs darbojas Džimbas aģenti, kuri ar izgājuši mācību kursu Džimbas 11 drošības soļu nodarbībās un noslēguši līgumu ar “Centru Dardedze”, lai varētu īstenot šo programmu savās iestādēs. Drošības soļu programma paredzēta bērniem no 5 gadu vecuma, viņi mācās par drošību attiecībās, tādejādi mazinot vardarbības riskus bērnu dzīvē. Programmas ietvaros ar mūzikas, rotaļu, filmiņu un lomu spēļu palīdzību sarežģītas tēmas kļūst bērniem labi saprotamas. Džimbas drošības soļu programma balstās uz ciešu sadarbību iestādes darbinieku, vecāku un bērnu starpā, apgūstot tēmas, kas palīdz veidot drošu vidi un apgūt prasmes, kas nepieciešamas drošu attiecību veidošanā.

Ja arī jūs ieinteresēja šis pieredzes stāsts, tad vairāk informācijas Džimbas skolu pieejama šeit: ttps://www.dzimba.lv/lv/dzimbas-drosibas-programmu-apraksts/dzimbas-9-solu-drosibas-programma/

Katra pirmsskolas izglītības iestāde ne tikai rūpējas par bērnu prasmēm savstarpējo attiecību veidošanā, bet arī mērķtiecīgi iekārto  emocionāli drošu un pārraugāmu vidi, kas ne tikai rada patīkamu, pozitīvu gaisotni, bet arī paaugstina mācīšanās motivāciju, atbalsta un veicina katra bērna mācīšanos, piederības izjūtu un atbildību. Pieredzē par āra vides iekārtošanu dalās Ogres PII “Strautiņš” vadītāja Baiba Rožkalna: “ PII “Strautiņš” komanda meklē un izmanto katru iespēju vides uzlabošanai un piemērošanai dažādām bērnu aktivitātēm, kuras veicina bērnu mērķtiecīgu darbošanos dažādās vidēs.

Ogres PII “Strautiņš” bērni darbojas jaunajā āra vides klasē.
Ogres PII “Strautiņš” bērni darbojas jaunajā āra vides klasē.

Viens no veiksmes stāstiem ir āra klases izveide, pateicoties dalībai Ogres novada projektu konkursā “Veidosim vidi ap mums” 2023. gadā. Āra klase ir ļoti liels ieguvums ikvienam “Strautiņa” bērnam. Tā dod iespēju apgūt prasmes dažādās mācību vidēs, nodrošinot aktivitātes un kustību iespējas bērniem. Ļoti nozīmīga ir pedagogu sadarbība ar bērnu vecākiem un arī vecāku vēlme  iesaistīties. Ar  vecāku aktīvu iesaistīšanos 2024. gada vasarā tika izveidota jauna rotaļu un āra nodarbību vieta teritorijā, kurā vēsturiski atradās veco nojumīšu ķieģeļu sienas. Tās ar Zemessardzes vīru palīdzību tika nojauktas, bet teritorijas sakārtošana prasīja laiku, resursus un izdomu. PII “Strautiņš” komanda turpina un turpinās radoši darboties un meklēs iespējas vides uzlabošanai bērnu labsajūtas veicināšanai.”

Paldies par dalīšanos pieredzē Lielvārdes PII “Pūt vējiņi” un Ogres PII “Strautiņš” kolēģēm!

Materiālu sagatavoja Vita Kravale, ONIP pirmsskolas un sākumskolas jomas vadītāja

Iepriekšējais Pozitīva mācību pieredze. Lielvārdes pamatskolas pieredzes stāsts.